27 stycznia – PROWANSALCZYCY NIE MOGĄ STRAWIĆ OKROPNEGO OLEJU, KTÓRY ŁAPCZYWIE POŻERA SIĘ W RZYMIE
This is a custom heading element.
Próba wykwintności prowansalkiej kuchni – i próba cnoty!
To dopiero przyjemność!, przynajmniej tutaj, mój drogi Tempierze. Dni postu są dniami pokuty zwłaszcza dla Prowansalczyków, którzy pomimo wysiłku nie mogą przełknąć obrzydliwej oliwy, jaką jada się w Rzymie. W czasie suchych dni przestrzega się tego, co nazywa się ścisłym postem, to znaczy, że jajka i nabiał są zakazane. Dziękowałem dobremu Bogu za swoją niepokonalną odrazę do podłej oliwy i w czasie tych dni zadowoliłem się na obiad tylko kawałkiem gotowanej ryby, na którą wycisnąłem połowę cytryny. Msgr d’Isoard chciałby, abym jadał obiady u niego; bardzo się wystrzegałem przyjęcia jego nalegających ofert, bo wyznam ojcu, że czułem, iż nic nie mogłoby zastąpić szczęścia, jakiego doznawałem z przeżycia trzech dni pokuty w prawdziwym znaczeniu i zgodnie z duchem Kościoła.
Żegnam na dziś wieczór, drogi przyjacielu. Proszę ode mnie uścisnąć całą rodzinę. Módlcie się za mnie. Ze swej strony nie odprawiam ani jednej stacji, nie robię ani jednego kroku bez was. Obawiam się, aby Suzanne zbytnio się nie umęczył na tych rekolekcjach w Allauch. On nie umie się oszczędzać, a ja zawsze niepokoję się o niego. Uszanowanie i pozdrowienia dla mego drogiego stryja. Żegnam.
List do Henryka Tempier, 18.12.1825, w: EO I, t. VI, nr 212
Obżarstwo jest emocjonalnym wybiegiem, znakiem, że cos nas pożera. Peter De Vries
Komentarz do Ewangelii dnia
23 listopada 2024
Oblaci: z pasji do muzyki
22 listopada 2024
Z listów św. Eugeniusza
22 listopada 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
22 listopada 2024
Olimpiada Znajomości Afryki: szansa na poznanie kontynentu
21 listopada 2024
Madagaskar: Prowincjał w Mahanoro
21 listopada 2024
Z listów św. Eugeniusza
21 listopada 2024