Misyjne smaki: Konfitury z mango
This is a custom heading element.
Mango spożywane jest przez człowieka od ponad 4 tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych, owoc posiada właściwości zdrowotne. Niedawne badania potwierdziły, że spożywanie mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest także doskonałym remedium na ból gardła i chrypkę.
Mango uprawiane jest m.in. w Kamerunie. Obecna pora roku jest doskonałym momentem na przygotowywanie przetworów z tego owocu. Ojciec Alojzy Chrószcz OMI podczas obchodu misyjnego w wiosce niedaleko Figuil, przyglądał się procesowi przygotowywania konfitur z mango. Co ciekawe, to domena mężczyzn.
Przepis na dżem z mango nie odbiega od przygotowywania zwykłych przetworów. Trzeba pamiętać, aby podczas gotowania masy dodać trochę wody, by całość nie przypaliła się oraz – wedle uznania – cukier. Długość gotowania zależy od tego, jaką końcową konsystencję chcemy uzyskać.
Dziś w tej stacji misyjnej misjonarz udzielił sakramentu chrztu świętego 19. osobom. W miejscowości budowana jest też kaplica oraz studnia.
(pg)
Lubliniec: Pogrzeb śp. o. Stanisława Cyganiaka OMI [GALERIA]
25 kwietnia 2024
Laudacja papieża z okazji jubileuszu biskupa-oblata
24 kwietnia 2024
Rzym: Dzień skupienia u sióstr Świętej Rodziny z Bordeaux
24 kwietnia 2024
Z listów św. Eugeniusza
24 kwietnia 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
24 kwietnia 2024
Kanada: Prezydent RP w oblackiej parafii w Vancouver
23 kwietnia 2024