Misyjne smaki: Konfitury z mango
This is a custom heading element.
Mango spożywane jest przez człowieka od ponad 4 tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych, owoc posiada właściwości zdrowotne. Niedawne badania potwierdziły, że spożywanie mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest także doskonałym remedium na ból gardła i chrypkę.
Mango uprawiane jest m.in. w Kamerunie. Obecna pora roku jest doskonałym momentem na przygotowywanie przetworów z tego owocu. Ojciec Alojzy Chrószcz OMI podczas obchodu misyjnego w wiosce niedaleko Figuil, przyglądał się procesowi przygotowywania konfitur z mango. Co ciekawe, to domena mężczyzn.
Przepis na dżem z mango nie odbiega od przygotowywania zwykłych przetworów. Trzeba pamiętać, aby podczas gotowania masy dodać trochę wody, by całość nie przypaliła się oraz – wedle uznania – cukier. Długość gotowania zależy od tego, jaką końcową konsystencję chcemy uzyskać.
Dziś w tej stacji misyjnej misjonarz udzielił sakramentu chrztu świętego 19. osobom. W miejscowości budowana jest też kaplica oraz studnia.
(pg)
Bodzanów: zbiórka na rzecz powodzian
22 września 2024
Obra k. Wolsztyna: oblacki turniej piłki nożnej dla ministrantów
22 września 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
22 września 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
21 września 2024
Lubliniec: rozpoczęcie nowego roku formacyjnego i Dzień Wspólnot
20 września 2024
Bodzanów: pomoc dociera do parafian i domu zakonnego [+GALERIA]
20 września 2024