
Misyjne smaki: Konfitury z mango
This is a custom heading element.
Mango spożywane jest przez człowieka od ponad 4 tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych, owoc posiada właściwości zdrowotne. Niedawne badania potwierdziły, że spożywanie mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest także doskonałym remedium na ból gardła i chrypkę.
Mango uprawiane jest m.in. w Kamerunie. Obecna pora roku jest doskonałym momentem na przygotowywanie przetworów z tego owocu. Ojciec Alojzy Chrószcz OMI podczas obchodu misyjnego w wiosce niedaleko Figuil, przyglądał się procesowi przygotowywania konfitur z mango. Co ciekawe, to domena mężczyzn.
Przepis na dżem z mango nie odbiega od przygotowywania zwykłych przetworów. Trzeba pamiętać, aby podczas gotowania masy dodać trochę wody, by całość nie przypaliła się oraz – wedle uznania – cukier. Długość gotowania zależy od tego, jaką końcową konsystencję chcemy uzyskać.
Dziś w tej stacji misyjnej misjonarz udzielił sakramentu chrztu świętego 19. osobom. W miejscowości budowana jest też kaplica oraz studnia.
(pg)
Komentarz do Ewangelii dnia
12 maja 2025
Komentarz do Ewangelii dnia
11 maja 2025
Komentarz do Ewangelii dnia
10 maja 2025
Komentarz do Ewangelii dnia
9 maja 2025