Czas na obrzańskie powidła!
To już tradycja oblackiego seminarium.
Obrzańskie powidła śliwkowe to wyrób całkowicie naturalny, okraszony wysiłkiem i potem oblackich kleryków. Zanim jednak powstanie ten naturalny produkt wymagany jest szereg przedsięwzięć. Przede wszystkim należy zebrać śliwki, które są esencjonalnym składnikiem mikstury. Następnie należy je przebrać, wybierając najbardziej dorodne owoce. Najważniejszym momentem przygotowania jest prażenie śliwek, tak aby odparowała woda i masa owocowa nabrała odpowiedniej gęstości. Na tym etapie dozwolone jest kosztowanie półproduktu, aby sprawdzić słodkość mikstury. Tradycyjne prażenie śliwek odbywa się w wielkich kotłach na świeżym powietrzu – czujne oko kleryków czuwa, aby powidła się nie przypaliły. Efekty pracy będzie można niebawem kosztować w obrzańskiej kuchni. Nieskromnie potwierdzamy, że te powidła są najlepsze na świecie!
Tradycja wyrobu obrzańskich powideł śliwkowych jest bardzo stara, ale nie tak stara jak samo słowo. Okazuje się, że wyrażenie powidła pochodzi aż z XV wieku.
(pg/zdj. Pasieka klasztorna)
Kędzierzyn-Koźle: 24. wigilia z potrzebującymi pomocy
23 grudnia 2024
Opole, Iława: wigilie dla potrzebujących
23 grudnia 2024
Lubliniec: pastorałka „Lubią mi się Święta!”
23 grudnia 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
23 grudnia 2024
Z listów św. Eugeniusza
23 grudnia 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
22 grudnia 2024
Komentarz do Ewangelii dnia
21 grudnia 2024